Egregyi pincesor, Hévíz
Az úticél és környéke
egy helyen!
Az egregyi szőlőhegy szépsége, a borozósor vendégbarát pincéi és a bor éppolyan fontos eleme Hévíz kínálatának, mint a Tófürdő.
Egregyen a borászatnak a római időkig visszanyúló hagyománya van, amikor a szőlőtermesztést ezen a vidéken meghonosították. Az Árpád korban élő magyarok a földművelésnek ezt a fajtáját tovább ápolták, amit egy 1221-ben kelt oklevél is tanúsít.
A borvidék jellegzetes fehérbor-termelő táj, de telepítettek néhány vörösborszőlő-tőkét is. A környék legelterjedtebb fajtái: az olasz rizling, a szürkebarát és a rizling szilváni, de megtalálható a zöldveltelinit, és a muskotályokat is.
Esténként megtelnek a szőlősorok között épült borozók és éttermek. A vendégek feltöltődhetnek egy kellemes vacsorával, vagy borkóstolóval, akár élőzene kísérete mellet. A hagyományos magyar konyha mellett nemzetközi konyhák ételeit is megkóstolhatják a vendégek az éttermek nyitott teraszain, vagy a hangulatos borospincékben. Az egregyi szőlőhegyet 1998-ban minőségi bortermelő hellyé, az itt termő borokat pedig balatoni tájjellegű borokká nyilvánították.
Hévíz ezen városrészében azonban számos épített értékkel is találkozhatunk. A Zrínyi utca végén található a Jézus szíve templom, vagy a római kori ásatások az Attila utca végén. A Dombföldi utcán tovább sétálva látható az Árpád-kori Szent Magdolna templom, amely a a XIII. századból eredő, legrégebbi múlttal rendelkező hévízi templom.
Kattints és fedezd fel!
Hévízről röviden: A város fő nevezetessége az Európában egyedülálló természetes tőzegmedrű meleg gyógyvizű tó, mely a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termáltava. Magyarország egyik első számú turisztik ... bővebben »
Hirdetés